Kulturer over hele verden har tro på døden og efterlivet. Folk begyndte at skabe skulpturer, der har til formål at ære de døde eller holde deres forfædres minder i live. Nogle har tro på et efterliv, så de producerer genstande, der kan være nyttige i den næste verden eller til hjælp i rejsen efter livet. Død og efterliv er meget vigtige. Det påvirker også den måde en krop behandles efter døden, og hvordan den er begravet nu. Folk skabte grave for at beskytte de døde, der også kunne indeholde genstande til at demonstrere magt og rigdom. I komplekse ritualer er mange ting forbundet med overbevisninger om død og efterliv, der også kan have en del i efterlivet. Her forsøger vi at udforske forskellige kulturer og genstande relateret til tro og praksis om død og efterliv.

Gamle egyptere mener, at døden ikke kun er slutningen af livet, men meget mere end en overgang til en ny. De tror, at efter døden, når afdøde når til de døde, hvor de dømmes af Gud, og hvis de findes heldige, vil de blive belønnet ved genfødsel og sendt tilbage til denne verden igen. For at sikre udødelighed er de, der er rige, nogle meget komplekse ritualer, som hjælper dem i efterlivet. Mumificeringen er starten på dette stadium. De holder kroppen intakt, så sjælen ville have et sted at leve efter døden. Det blev derfor mumificeret og placeret inde i kister til beskyttelse. Der var en tid, hvor forgyldt cedertræ i den ydre kiste indeholdt kroppen af Henutmehyt, en aristokratisk egyptisk kvinde. Kisten er typisk i form af en stående figur og viser et billede af den døde kvinde i sit tidlige liv. Mange af de symbolske dekorationer har til formål at sikre afdødes genfødsel og trivsel i efterlivet. Under kraven spredes to skæve øjne af det onde øje og himmelgudinde møtrik sine vinger beskyttende over kroppen og viser godt om den døde krop.

I mange kulturer, der hædrer forfædrene, bliver de døde ikke simpelthen begravet og glemt. De betragtes snarere som magtfulde kræfter, og ritualer holdes for at ære deres hukommelse. Asmat folkene i New Guinea har en ceremoni, der kaldes jipae farvel til de afdøde forfædre. Under ceremonien bærer kunstnere vævede masker med strenge og sagopalmer. Maskerne dækker kroppen, og de udøvende kunstnere efterligner den person, der er død siden den sidste ceremoni. Derefter tager udøveren ansvaret for den døde, ikke alene bringer de deres børn op, men tager godt af dem. De tror at den døde person stadig ser dem. De kan nu forlade denne verden og tage fred og tage deres gode plads i de dødes verden.

I den europæiske middelalder troede man, at en helgens sjæl gik til himlen efter døden. Der kunne han eller hun forveksle på troendes vegne. Fysiske legemsdele af de døde og relikvier blev omhyggeligt bevaret. Det blev antaget at være hellig og have magiske helbredende kræfter. De lægger deres krop i dyrebare beholdere.

Gravgaver til efterlivet – som de gamle egyptere sagde, antog de gamle kinesere, at den verden de gik ind i efter døden, lignede den levende verden. De blev derfor begravet med de modeller og genstande, de havde brugt i deres jordiske liv. De bruger en glaseret keramisk skål der viser en dam med et stort træ i midten. Dammen indeholder frøer og fisk, ænder og en skildpadde sidder på kanten, og der er en mand, der fanger fisk i et imaginært net. Og to mænd skyder fugle. De nød glæden ved jagt og fiskeri og ønskede at fortsætte med at nyde i verden udenfor. De tror, at skålen sandsynligvis kom fra en almindelig arbejdstagers grav, som som en landmand, men ikke som en velhavende person. Sådanne grave indeholdt modeller som replikaer af bygninger, vogne eller gårde af dyr, mere som en landmænds ting. De rige og magtfulde blev begravet som efter deres status og livsstil i den næste verden. Gravfigurer af soldater, viser militær magt, blev begravet som pr deres rang. Så de kunne fortsætte med at nyde banketter og festligheder i deres dødelige liv.